Mopeedid peavad olema registreeritud 1. juuliks

Mopeedid peavad olema registreeritud 1. juuliks

mopeed

Alates möödunud aasta 1. juulist muutus kohustuslikuks teeliikluses osaleva mopeedi registreerimine liiklusregistris, mis tähendab, et teeliikluses osalevad mopeedid peavad olema registreeritud käesoleva aasta 1. juuliks.

Mopeed on kahe- või kolmerattaline mootorsõiduk, mille valmistajakiirus on üle 25, kuid mitte üle 45 km/h ja mille töömaht sädesüütega sisepõlemismootori korral ei ületa 50 cm³ või muu sisepõlemismootori korral suurim kasulik võimsus ei ületa 4 kW või mille suurim püsi-nimivõimsus elektrimootori korral on üle 0,25 kW, kuid ei ületa nelja kW. Mopeediks loetakse ka eelnimetatud tingimustele vastavat kerget neljarattalist mootorsõidukit, mille tühimass ei ületa 350 kg.

Mopeedi registreerimisel tuleb see eelnevalt ette näidata liiklusregistri büroole! Ettenäitamisel peab mopeed olema sõidukõlbulik ning vastama kehtestatud tehnonõuetele. Mopeed peab olema kompaktne, tehase koosseisus, küljes peavad olema kõik vajalikud sõidutuled, tahavaatepeegel. Maanteeamet pakub maikuu jooksul erandkorras võimalust registreerimiseelne ülevaatus ära teha kodulähedases väikelinnas. Näiteks saab mopeedide erakorralisele registreerimiseelsele ülevaatusele tulla Otepääle ja Elvasse. Otepääl on võimalik oma mopeede esitleda ORT Tehnoülevaatuse sõidukite tehnilise vastavuse kontrolli punktis (Tehase 2) 22. mail kell 14-18 ning Elvas E-Tehno juures  (Kirde põik 8) 17. mail kell 14.00-18.00.


Dokumendid kaasa

Registreerimiseks tuleb kaasa võtta ka mopeediga seonduvad dokumendid. Mopeedid, millel puuduvad sõiduki maaletoomise ja tollivormistuse lõpetamist tõendavad dokumendid ja/või sõiduki seaduslikku omandamist ja valdamist tõendav dokument, registreeritakse omaniku kirjaliku kinnituse alusel. Sellisel juhul piisab kuni 1. juulini 2012 ülevaatusel seletuskirja esitamisest sõiduki omandamise kohta.

Lisaks on mopeedi registreerimise juures oluline arvestada asjaolu, et mopeedi saab registreerimiseelseks ülevaatuseks esitada küll alaealine isik, kuid registreerimistoimingut saab taotleda üksnes täiskasvanu.


Eelnevalt tasuda riigilõiv

Enne erakorralistesse ülevaatuspunktidesse tulekut palub Maanteeamet maksta ära riigilõiv ning võtta kaasa vastav maksetõend. Mopeedi registreerimise eest tasutakse riigilõivu 9,58 eurot ja mopeedi registreerimismärgi väljastamise eest  6,39 eurot. Kokku tuleks Rahandusministeeriumi kontole tasuda riigilõivu 15,97 eurot. Makse rekvisiidid on võimalik leida Maanteeameti kodulehelt www.mnt.ee rubriigist „Riigilõiv“.

Lisaks kehtestatud korras liiklusregistrisse kandmisele ja riiklikele registreerimismärkidele laieneb mopeedidele alates 1. juulist 2012 ka kohustuslik liikluskindlustus. 


Kommentaarid