Sada Palupera-Puka last metsas

Ühine Palupera-Puka lastelaager toimus 23.–25. augustil Puka vallas, RMK Soontaga puhkealal koostöös Kaitseliidu Valgamaa Malevaga.

Idee laagri korraldamiseks saadi möödunud aastalõpu Kaitseliidu koosviibimiselt, kus maleva juhtkond käis välja mõtte, et koostöös valdadega võiks korraldada lastelaagreid, kus isamaalise kasvatuse kõrval saaksid noored ka õppida midagi kasulikku ja olla lihtsalt looduses.

Koostöös korvpalliklubi “Ribiga“ esitati Valgamaa Partnerluskogule noorte Leader meetmesse projekt „Puka–Palupera noortelaager 2011“, kus oli eesmärgiks seatud 100 lapse laagrisse viimine. Vaatamata kahtlustele, kus need 100 last leitakse, projekti toetati.

23. augusti hommikul viisid valdade bussid laagrilised Soontagale, kuhu Kaitseliidu Valgamaa Malev oli ettevalmistanud toreda laagriplatsi. Seal oli seiklusrada, võrkpalliväljak, lipumast, väliköök, varjualused jne. Kuna laagris oli lapsi 7–17 eluaastani, siis oli see paljudele elu esimene välilaager. Rohkem olid mures ja ärevil lapsevanemad, kui lapsed, kes pigem põnevusest eelseisvaid laagripäevi ootasid. Siiski oli meiega ka ilmataat, kes laagriks päikselisi päevi saatis.

Laager algas ühise rivistusega, kus lapsed vanuse järgi rühmadesse jagati ja endale ka Kaitseliidust rühmajuhi said. Rivistusel tutvustas laagriülem, Kaitseliidu Valgamaa Maleva noorteinstruktor Kaimo Vaher kodukorda, reegleid ja ka lühidalt laagris toimuma hakkavaid tegevusi.

Peale rivistust oli kõigil rühmadel esimeseks ülesandeks püstitada sõjaväetelk ja oma magamisase korda teha. Olgugi, et paljudel oli kodust kaasa võetud madratsid ja magamiskotid, oli ka Kaitseliit toonud oma varudest piisavalt tagavaraks magamiskotte ja matte nende alla. Iga rühm pidi õhtuks valmis joonistama rühma vapi ja välja mõtlema 5–7 minutilise taidluskava teemal „Minu selle suve suurem seiklus“. Kavad olid väga huvitavad ja lõbusad, kuid kõige rohkem jäi meelde 9–aastaste rühma etteaste, kus nad mängisid 5 minutit jalgpalli ja lõpuks teatasid – “Eesti võitis!“.

Teise päeva sisustas MTÜ Palupera Käsitöökoda, kes tutvustas iidseid käsitöö võtteid. Lapsed said õpetust, kuidas valmistada kasetohust mänguasju. Õpetati noaga puukoorest laevukeste voolimist. Ja eelkõige – kuidas noaga ohutult ümber käia. Sai voolida puulusikaid, punuda kõlavööd või õppida nõelumistehnikas sukkade kudumist. Valmistati ka iidseid tehnikanippe kasutades pronksist prosse ja sõrmuseid. Kõige populaarsem töötuba oli vist aga LARBI mõõkade valmistamine. Need on väljanägemiselt väga päris mõõga sarnased, kuid pehmeks polsterdatud. Õhtul tutvustati lastele, kuidas vanasti meie esivanemad riides käisid, näidati ka tõelist muinassõdalase varustust ja korraldati mõõgaturniir eri rühmade vahel. Päeval said rühmad metsas paintballigi mängida.

Kolmas päev oli Politsei ja Päästeameti sisustada, kes näitasid oma varustust, tutvustasid noortele ohutust nii liikluses, kui ka tulega ümber käies. Meeleolukamaks oli laagri lõpuks tuletõrje poolt korraldatud vahupidu. Lapsed said vahus möllata palju tahtsid.

Toitlustuse eest seisid head Naiskodukaitse Valgamaa ringkonna vabatahtlikud, kes tegid lihtsat, kuid maitsvat ja toitvat sõdurisööki. Kuna lapsed ei ole harjunud regulaarselt kella järgi sööma ja kogu aeg ei saanud näksida ka, siis mõni kurtis, et vahel tuli nälg peale, mis sest, et süüa sai tublisti.

Laager lõppes piduliku rivistuse ja lipu langetamisega. Tagasiside lehtedelt võis lugeda, et laager lastele meeldis ja lubati ka edaspidi sellistest üritustest osa võtta. Ja juba olidki bussid kohal ning võeti kodutee jalge alla, pead täis muljeid kolmest huvitavast päevast ja seljas mälestuseks laagrisärk.

Kõigi osapoolte arvates läks laager korda ja arvati, et võiks sead ka järgmisel aastal korrata.

Siinkohal on paslik tänada toetajaid ja abilisi – Palupera ja Puka valda, Kaitseliidu Valgamaa Malevat ja Naiskodukaitse Valgamaa ringkonda, Valgamaa Partnerluskogu, hulgaliselt vabatahtlikke ja eriti alati rõõmsameelset ja abivalmist laagriülemat Kaimo Vahtrat, Kaitseliidu Valgamaa Maleva noorteinstruktorit ja projektijuhti Ants Manglust.
Ilusat kooliaastat kõigile laagrilistele!

Nõuni arendusjuht, kohal Palupera valda esindanud Kalev Lõhmus

Vaata galeriid

 


Kommentaarid